Jadranje za jutri 2019

Člani Športnega društva SAPPA iz Kamnika smo letos že desetič organizirali in izvedli lastni humanitarni izobraževalno-terapevtski projekt JADRANJE ZA JUTRI, ki je namenjen otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju oz. otrokom s posebnimi potrebami. Osnovni namen projekta je izboljšati in krepiti njihov odnos do življenja ter inovativno in učinkovito povečati komunikacijo in pripadnost skupini.

Besedilo: Brane Vrankar, fotografija: arhiv SAPPA, Kamnik

Jadranje za jutri

Projekt, ki ga je tudi letos gostila Marina VERUDA pri Puli je potekal v dveh delih:

  1. del od sobote, 25. 05. 2019 do torka, 28. 05. 2019
  2. del od srede, 29. 05. 2019 do sobote, 01. 06. 2019
  1. maja 2019 se je tako začel naš jubilejni projekt. Prvega dela so se udeležili naslednji vzgojno izobraževalni zavodi:

– Vzgojni zavod Kranj, Kranj

– OŠ Roje, Domžale

– Center IRIS – center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, Ljubljana

– OŠ Jela Janežiča, Škofja loka

– OŠ Helena Puhar, Kranj

Idealni vremenski pogoji

Vreme prvega dne ne bi moglo biti lepše. Po prevzemu jadrnic in prihodu udeležencev je bil čas za vkrcanje, seznanitev z jadrnico in pravili obnašanja na njej. Zelo hitro je sledilo izplutje. Jadrnice so ena za drugo zapustile marino in odplule v smeri otoka Cres. Pravega vetra za jadranje ni bilo, zato pa je bilo dovolj časa za najrazličnejše druge stvari, od krmarjenja, druženja, družabnih iger, pa vse do namakanja v morju. Proti večeru smo pripluli do cilja, do Martinščice, drugega največjega kraja na otoku Cresu, kjer smo se privezali. Kmalu po privezu je bil bližnji zalivček poln mladih in malo manj mladih kopalcev. Po osvežitvi so se začele priprave na žar večerjo, ki je bila pika na i res čudovitega dneva. Večerja se je nadaljevala z ogledom kraja, druženjem po barkah in zasluženim počitkom.

 

 

Iz jadralnega dnevnika

Kmalu po zajtrku in izpolnjevanju delovnega zvezke se je gladina zaliva napolnila s plavalci, supi in čolni. Vodne radosti, druženja in raziskovanje zaliva so zapolnili čas do izplutja, ki je bil predviden za pol enih. Na osnovi vremenske napovedi za naslednji dan, je bila sprejeta odločitev, da ne ostanemo še eno noč na Cresu, ampak da se do večera vrnemo v Verudo. Zato smo kmalu dvignili sidra in odpluli proti zalivu Lubenice. Nekateri so vrgli sidro že v zalivu Žanja, kjer so se osvežili in si ogledali jamo v samem zalivu, drugi pa so si za morske radosti privoščili zaliv Lubenice, tik pod istoimenskim krajem. Vmes smo si privoščili kosilo. Po slabi uri smo nadaljevali pot proti matični marini. Po približno dveh tretjinah poti smo naredili še en postanek. Zasidrali smo se na skupnem privezu v zalivu Portič, in ponovili morsko vajo. V marino Veruda smo pripluli okrog sedmih, tik pred prvini kapljami dežja. Sledila je priprava večerje in druženje po barkah.

 

 

Dež ni skalil dobrega razpoloženja

Zbudili smo se med dežnimi kapljami, ki so nas spremljale ves dan. Deževno vreme pa nam nikakor ni pokvarilo vzdušja. Po zajtrku je bila najprej na vrsti učna ura oz. izpolnjevanje delovnega zvezka, potem najrazličnejše družabne igre, druženje in potepanje po marini. Vsi udeleženci so si zapisali svoje skrite želje, ki jih bomo zapečatili v steklenico želja in odvrgli v morje. Kmalu je prišel čas za pripravo kosila, po kosilu pa so se udeleženci odpeljali na ogled Aquariuma v Puli, nad katerim so bili vsi izredno navdušeni. Nekateri so se odločili še za ogled amfiteatra, fascinantne puljske Arene. Do povratke vseh udeležencev nazaj v marino so člani Sappe pripravili vse za tradicionalno peko palačink.

232 slastnih palačink

Ob pomoči izredno prijaznega osebja restavracije Volaria so bile palačinke zmagovalke večera. Od 232 slastnih palačink, ki jih je spekla kuharska sekcija Sappe, jih je ostalo 6, ki so na svojo usodo počakale do zajtrka.

Zadnji jadralni dan

Tudi zadnji dan 1. dela smo se zbudili v deževno jutro. Po zajtrku in učni uri je sledilo žrebanje doniranih nagrad; od celodnevnega kopanja v Termah Topolšica in Thermani Laško, ogleda Blejskega gradu in Postojnske jame, pa do turistične plovbe po Ljubljanici za 50 oseb, ki jo je prispeval Bobermarine-plovba Benjamin Jernejčič. Skipperji posameznih bark so nato mladim mornarjem izročili Potrdila o uspešno opravljenem preizkusu znanja v pomorskih in piratskih veščinah. Kot da bi oblaki vedeli, da moramo steklenico želja odpeljati na odprto morje, so se umaknili in posijalo je sonce. Naredili smo še zadnje skupinske fotografije, potem pa nismo več izgubljali časa. V gosjem redu smo zapustili marino in odpluli proti svetilniku Porer. Pihal je pravi veter in jadrnice so ena za drugo dvignile jadra. Na sredini poti smo zapluli v krog in na sredino odvrgli steklenico z skritimi željami udeležencev. Nato smo odjadrali v različnih smereh in si po kakšni uri plovbe poiskali miren zaliv, kjer smo se privezali na boje. Lepo vreme je kar trajalo in vztrajalo, zato ni bilo ovir za veslanje s čolni, supanje in kopanje. Vmes smo si vzeli čas za pripravo kosila. Do pol šestih so bile vse jadrnice spet privezane v matični marini. Kljub neoptimistični napovedi je bil za nekatere udeležence ta dan najlepši dan njihovega jadranja. Ampak vsega lepega je enkrat konec in naslednje jutro je prišel je čas slovesa. Udeleženci so se izkrcali in poslovili polni čudovitih vtisov, člani društva pa smo strnili vtise na skupni večerji.

Prvi del jadranja za jutri je končan

Za nami je bil 1. del Jadranja za jutri, jadranja s krasnimi otroki, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Včasih se zazdi, da je za večino otrok, ki jih peljemo jadrat, izkušnja enakovredna čudovitemu izletu na Luno, ker se dogajanje odvija povsem izven njihovega normalnega okolja. Mogočna narava, ki žene jadrnico po neskončnem morju. Nobenih klimatskih naprav, cel dan svež zrak, naravna svetloba sonca, nobenega hrupa, le šumenje valov. Otroci, ki jih sprejmemo kot enakovredne člane posadke čutijo vse sunke in pospeške vetra. Kdo ve kako vse skupaj buri njihovo domišljijo in kam jih odpelje? Mogoče imajo občutek, da je barka živa in da v bistvu jahajo na zmajevem hrbtu po morju, ki je tu od nekdaj.

 

 

Drugi del Jadranja za jutri

V sredo 29. maja pa se je v Marini Veruda začel 2. del letošnjega Jadranja za jutri, jadranja otrok s posebnimi potrebami.

Na drugem delu, ki je potekal do sobote, 1. junija so bile prisotne naslednje ustanove:

– OŠ Antona Janše, Radovljica

– OŠ 27. julij, Kamnik

– OŠ Preska, POŠ Topol, Medvode

– Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana

Optimizem ni izostal

Dan bi se težko začel z manj padavinami, ampak nič zato – optimizem je zapisan tako v statutu Sappe kot programu projekta. Po prihodu udeležencev v marino so se najprej seznanili z jadrnico in pravili obnašanja na njej ter namestili po kabinah. Skipperji so jih nato seznanili z delovnim zvezkom in razdelili nahrbtnike z donirnimi artikli. Sledila je priprava kosila, ki si ga je vsaka barka pripravila zase. Po krajšem počitku so se otroci s svojimi spremljevalci odpeljali na ogled Aquariuma v Puli, nad katerim so bili vsi do zadnjega zelo fascinirani. Po ogledu so se nekateri odpeljali še do amfiteatra oz. Arene. Po povratku v marino je kmalu prišel čas za pripravo žar večerje v izvedbi kuharske sekcije Sappe. Pohvale za odlični pripravljeno pojedino so kar deževale. Po večerji je sledilo druženje po jadrnicah, a malo čez deseto sta bili na vseh jadrnicah že tema in tišina.

Šesti dan letošnjega projekta se je začel brez dežnih kapelj, pa tudi napoved je bila precej obetavna. Po zajtrku in učni uri je bilo zato zelo hitro vse nared za izplutje.

Prihod na Brione

Malo po deseti uri so se jadrnice že podale na pot proti otočju Brioni. Veter je bil pravi in jadrali smo vso pot do Brionov. Po privezu v marini otoka Veliki Brion je bilo najprej na vrsti kosilo, ob dveh pa so se udeleženci s turističnim vlakcem odpeljali na ogled otoka. Ustavili smo se v Safari parku, na koncu poti pa smo si ogledali še muzej. Med povratkom na jadrnice sta otroke pričakala Kapitan Kljuka s svojim Kokijem in bog morja Pozejdon. Vsi udeleženci, ki so jadrali prvič so opravili t.i. mornarsko prisego ter prejeli Potrdilo o usposobljenosti za mornarja. Kmalu je prišel čas za vkrcanje in odpluli smo v smeri Crvenega otoka v bližini Rovinja. Bolj ko smo se bližali otoku, manj je bilo oblakov. Privezali smo se na boje v čudovitem zalivu. Sonce je poskrbelo, da je bil zaliv zelo hitro poln čolnov, supov in plavalcev. Večerji je sledil čudovit sončni zahod, ki se ga ne bo dalo pozabiti. Spanja na bojah pa tudi ne…

Ogled regate RC 44

Noč na bojah je minila mirno, zjutraj pa nas sonce ni pustilo spati. Še pred zajtrkom je bil na in okrog jadrnic že pravi živ-žav; v vodi, na supih, na čolnih. Po zajtrku in učni uri so nekateri ponovili morsko vajo, drugi pa so odpluli do Limskega kanala na ogled Piratske jame oz. Votline Kapitana Kljuke. Ko so se vrnili do Crvenega otoka je naša mala flota skupaj odplula v smeri Rovinja na ogled prestižne regate Adris 44CUP, tekme karbonskih jadrnic RC 44, enega največjih jadralskih eventov na svetu. Od devetih tekmovalnih jadrnic je ena plula pod slovensko zastavo, mi pa smo bili njeni edini srčni navijači. Seveda smo si lahko ogledali le start, ki je bil ob 12. uri, ker smo jih po treh minutah videli le še v daljavi. Pomahali smo Rovinju v slovo in odpluli nazaj proti matični marini. Med potjo se je našel čas za sidranje v mirnih zalivih, kosilo in vodne radosti. Zadnja jadrnica se je vrnila v marino malo pred šesto uro. Kmalu je sledila priprava večerje, kajti po večerji je bil na programu nastop čarovnika Mr. Leeja. Mojster magije je s svojimi čarovnijami navdušil vse. Za piko na i so po nastopu poskrbele slastne Sappa palačinke. Po vseh doživljajih dneva smo imeli voljo le še sladko spanje.

 

 

Jadranje za jutri razpira jadra

Jadranje za jutri ne beži, le prihaja in odhaja. Razprtih jader kot zaljubljena oseba, kot metafora kot knjiga, kot pesem, ki jo je potrebno prebrati vedno znova in znova, z molkom, z melodijo, s tišino, z vznesenostjo…

V marini Veruda pri Puli se je 1. junija zaključil letošnji jubilejni, deseti izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri, jadranje otrok s posebnimi potrebami. Krasno sončno jutro je bilo tokrat namenjeno slovesu, ne dvigu jader. Po zajtrku je sledilo izkrcanje in neizbežno slovo. Jadrnice so zapustili srečni otroci in zadovoljni spremljevalci ter posadka. Udeleženci so zapustili marino in se odpeljali po svojih poteh, nekateri naravnost domov, drugi še na ogled Pule. Po ureditvi zadnjih formalnosti je kmalu po deseti uri marino zapustila tudi posadka.

Osrečili smo 55 otok

Kaj dodati na koncu? Iz tedna, ki ga je v veliki meri krojilo vreme, smo potegnili največ kar se je potegniti dalo. Osrečili smo 55 otrok, posebnih otrok, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Za svoje angažiranje smo dobili najboljše plačilo, ki si ga lahko želiš – polno vrečo otroške sreče.

Brez sponzorjev in donatorjev ne gre

Seveda brez sponzorjev In donatorjev ne bi bilo niti letošnjega, že desetega izobraževalno-terapevtskega projekta Jadranje za jutri. Med glavnimi podporniki Jadranja za jutri 2019 sta slovenski ROTARY District in IYFR International. Kot donator je letošnji projekt JZJ, z zbranimi sredstvi svoje dobrodelne akcije, izdatno podprl kamniški odbojkarski klub Calcit Volley. Sponzorja jadrnic sta ponovno gostišče Pri Planinskem orlu, Janez Uršič s.p. in Inotherm, ostali sponzorji pa Team Trade d.o.o., Intercom, Komag, Difa in Adriatic Slovenica. Najlepša hvala vsem, v imenu vseh udeležencev.

Ob letu osorej, seveda.

 

 

 

Podobne teme:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close