Sali, zadnja postaja pred Kornati

Dugi otok je zares dolg. Od Suhe Punte na severu do rta Vidilica na jugu meri kar 44,5 km. Otok je s 4,5 km najširši prav pri Saliju, ki je tudi upravno središče otoka. Nekoč popolnoma ribiška vas je slovela kot druga najstarejša ribiška skupnost na Jadranu. Leta 1580 je bilo v Saliju evidentiranih 15 ribiških moštev, vsako je štelo po dvanajst mož, kar je skupaj 180 ribičev. Danes Sali premore enega samega ribiča, domačina Petra Pjerina, pa še ta je v pokoju. Edina omembe vredna industrija je tovarna za predelavo rib Mardešić. Sicer pa mestece razvija mestno marino, ki za 33 kun/ meter plovila ponuja privez, vodo in elektriko. Sali se je popolnoma turistično orientiralo in postalo zelo živahno, glasba z lokala Maritimo se sliši pozno v noč. V pristanišču je ob jugu sicer precej valovito, vseeno pa kljub razposajenosti mesta odtehtajo: varen privez, toalete, pošta, trgovina, zjutraj je v ribarnici mogoče kupiti tudi ribo. Ljudje posedajo na Linčarici na koncu mandrača, kjer slaščičarna Conteš pregovorno ponuja najboljši sladoled v mestu. V tamkajšnji informativni pisarni je mogoče kupiti tudi različne vstopnice za NP Telaščica in NP Kornati, kar je ekonomično, saj je neposredno plačilo nadzornikom parka (t. i. rangerjem) 100 % dražje. Cena enodnevnega vstopa v NP Kornati za individualno plovilo od 7 do 10,99 m (24 – 35 feetov) med letošnjim junijem in septembrom stane polnih 400 kun! Cenika za oba NP, Kornati in Telaščica, prilagamo v razmislek in razumevanje, zakaj so privezi v Saliju polni, in zakaj se individualni gostje izogibajo Kornatom, kar potrjujejo tudi vsi lastniki kornatskih restavracij.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

Zapri