Čer Sv. Ivan na Pučini – Rovinj (1853)

Navtični podatki
Pozicija: 45° 02,6’ N / 013° 37,1’ E
Karakteristika svetlobe: B Bl(2) 10s (0,5+2,5; 0,5+6,5)s
Višina stolpa: 15 m
Doseg glavne luči: 24 M
Doseg pomožne luči: 12 M
Sektor vidljivosti: 360°
Karakteristika sirene za meglo: 30s (4+26)s
Doseg sirene za meglo: 2 M

Svetilnik je bil zgrajen leta 1853 na istoimenski čeri sredi zahodne obale istrskega polotoka. Skala predstavlja najjužnejšo čer v majhnem arhipelagu 13-ih otočkov pred Rovinjem. Dejansko gre za majhno skalo, veliko 50 m x 70 m, okoli katere je morje z močnimi morskimi tokovi. Kljub temu je relativno dostopna zaradi položne obale in plitvega morja. Svetilnik sestavljata osmerokotni kamniti stolp in zgradba skupne površine 200 m2. Električno energijo pridobiva s pomočjo sončnih celic in agregata, vodo pa iz lastne cisterne. V zgradbi sta dva štiriposteljna apartmaja, ki privlačita ljubitelje samote, potapljanja in ribolova. Svetilnik je avtomatiziran in vključen v sistem daljinskega nadzora. Na svetilniku živi posadka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

Zapri