Betina, otok Murter, regata »Za dušo in telo«

Piše: Mitja Zupančič, foto: Boško Lučev in arhiv TZ Betina in eMORJE.com

V Betini na otoku Murterju je vse v znamenju ohranjanja pomorske dediščine in veščin kalafatskih obrti. Muzej betinske drvene brodogradnje (MBDB) prejema nagrade in pripravlja izobraževalne programe ter delavnice. V betinskih škverih popravljajo stare čolne in v lesu gradijo nove. Mandrač postaja izložba na prostem – depandansa muzeja, kjer se pod latinskimi jadri na privezu zibajo gajete, kaiči in levti.

V začetku avgusta je bila Betina organizator zanimive veslaške regate za ženske, ki se uveljavlja pod imenom »Dlan i veslo«. Gre za ohranjanje veščin tradicionalnega veslanja stoje. Udeležila se ga je tudi slovenska ženska veslaška skupina Voga Veneta Piran – Pirano. S seboj so dekleta povabila tudi prijateljsko beneško ekipo, ki je bila prva v Betini, naša dekleta pa so po lanskem častnem tretjem mestu letos  z »dobroto« zasedle končno četrto mesto.

 

Že ta konec tedna, v nedeljo 19. 8. 2018, pa se v Betini pripravlja ena najlepših regat starih in tradicionalnih bark na Jadranu  »Za dušo i tilo«. Če je vreme naklonjeno regati, je start plovil z mestnega pomola, ko imajo vse barke dvignjena jadra in se potegnejo naprej s sidrno  vrvjo ter dvignejo sidro in regatirajo, zares prava paša za oči. Dobrodošli v Betino, spremljajte regato in bogat kulturno zabavni program, obiščite muzej MBDB in sladkajte se s figami, betinske so zrele in najbolj sladke …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.

Zapri