Mornarska pijača – RUM

Zakaj naj bi bil rum pijača mornarjev in gusarjev je vprašanje brez enoznačnega odgovora. Dejstvo je, da so bili pri njegovem nastanku zraven Angleži, ki pa so pomorski narod, katerih kraji in dežele niso prav daleč od morja, zato je ta povezava nekaj običajnega.

Vir: Nina Čarman, eVino, Nevenka Gajšek, Wikipedia, uredil: Mitja Zupančič, fotografija: arhiv eMORJE.com

Destilirana alkoholna pijača

Rum je destilirana alkoholna pijača, izdelana iz melase sladkornega trsa. Destilat je po navadi staran v sodih. Čeprav rum pridelujejo tudi Avstraliji, Indiji, na Kubi, Réunionu in drugje, je glavnina ruma pridelanega na Karibskih otokih, pa tudi ob reki Demerara v Južni Ameriki. Rum je pomemben del kulture na mnogih Karibskih otokih, povezuje pa se ga tudi z angleško kraljevo mornarico in s piratstvom. Že sto let pred admiralom Nelsonom so mornarjem kraljeve mornarice dajali rum, tradicijo pa so po tristo letih prekinili leta 1970, menda zato, ker je sodobna ladijska oprema preveč nevarna in zapletena, da bi pri opravljanju službe mornarji smeli piti rum ali drug alkohol.

»Zaveži jadrno vrv«

Včasih je bilo drugače. Starejši britanski člani kraljeve mornarice se še spominjajo, da so ob kraljičinem rojstnem dnevu smeli popiti celo dvojno merico ruma, kar so v mornarskem slengu ukazali z ukazom: »Splice the mainbrace!«, kar bi v dobesednem prevodu pomenilo zaveži jadrno vrv. Po tradiciji so ga smeli piti le mornarji, ne pa tudi časniki in podčasniki. Točno opoldne so pili močan temni rum, ki pa za gusarje ni bil nikoli dovolj močan.

Kapitan Jack Sparrow

Novodobna priljubljenost pijače je močno zrasla po pustolovski filmski seriji Pirati s Karibov, kjer je kapitan Jack (Johnny Depp) stalno pil rum. Poznana pijača gusarjev je bila tudi bumbo (bombo, bumboo), sestavljena mešanica ruma, vode, sladkorja in muškatnega oreščka, precej boljša od okusa Royal Navy Grog, ki je le mešanica temnega ruma in vode.

Mešanica s tropskim sadjem

Pogosto se rum meša tudi s sokom iz tropskega sadja in cimetom, saj je pijača vendar doma v južnomorskih deželah, kjer uspeva sladkorni trs. Gusarjem noben rum ni bil dovolj močan, zato so začinjenemu in razredčenemu rekli kar girly drink, torej ženska pijača, četudi v resnici to ne drži.

Poznamo svetli in temni rum. Nekaterim vrstam ruma za izboljšanje okusa dodajo celo slive, rozine in mandeljne. Rum iz svežega sladkornega trsa ima mehkejši in bolj svež okus, temni pa je mornarjem edino ta pravi. Izdaja ga jantrna  ali pa temno mahagonijeva barva, starani se pijejo počasi, nerazredčeni in brez ledu.

Posebnost je beli rum z različnimi neobičajnimi dodatki, celo s črvi. Najbolj poznan je beli rum znamke Bacardi, ki je tudi sicer največji proizvajalec ruma na svetu.

Starani temni rum

Starani temni rum, katerega ločimo na tri tipe, ostaja v domeni njegovih poznavalcev. Prvi tip so rumi bogatega telesa, ki imajo močan okus melase in so značilni za Barbados, Trinidad in Tobago, Grenado in Jamajko. Elegantnejši so tisti s Kube, Dominikanske republike, Gvatemale in Paname. Na Haitiju in Martiniku pa proizvajajo rum iz sladkornega trsa, i ne iz melase, kot povsod drugod, zato imajo bolj sladkasti okus. Najbolj cenjene so starane mešanice po skrivnostnih receptih, ki na svetovnem trgu cenovno že dohitevajo konjak in viski.

Oliver&Oliver Cubaney Centenario 25 years

Don Juanillo Oliver, glava družine, se je po emigraciji na Kubo v 18. stoletju posvetil gojenju in predelovanju sladkornega trsa ter njegovih stranskih produktov. Družina Oliver se je kmalu lotila tudi proizvodnje ruma in v poznih 60. letih 19. stoletja je starani Oliverjev rum spadal med najboljše na svetu.

Družinska tradicija generacije Oliverjev

Ponovno odkritje družinskih korenin je dalo novi generaciji Oliverjev zalet za odločitev, da svetu ponovno predstavijo kubanski rum, ki je nekoč že proslavil ime Oliver. Kot idealno lokacijo za novo tovarno so izbrali Dominikansko republiko, ki ima enako vroče in vlažno podnebje ter topografske in geološke značilnosti kot Kuba. Družina Oliver je najela skupino kubanskih mojstrov ruma, ki so v tistem času živeli v izgnanstvu v Dominikanski republiki. Ti so s seboj prinesli desetletja izkušenj v proizvodnji kubanskega ruma in bili tako idealni pomočniki pri oživitvi sanj družine Oliver. Sanje so se uresničile in po več kot stoletnem premoru lahko poznavalci po vsem svetu spet uživajo v originalnem in prvovrstnem izboru kubanskega ruma.

Izvrsten rum barve temnega mahagonija, ki se iskri v odtenkih starega zlata in rdečega ognja, je čudovit, predvsem pa čist in sijajen. Zaznamujejo ga najboljši okusi in arome tradicionalne pridelave ruma. Njegov vonj je raznolik, prevladuje pa les, ki se lepo zliva s preostalimi aromami. Občuti se polnost okusa, kljub visoki vsebnosti alkohola pa ne povzroča pekočega občutka. Je zelo harmoničen, preplavi usta, daje občutek toplote in mehkobe, obenem pa je opazna njegova moč. Zaznavajo se okusi kokosa, vanilje, tobaka, kave in sladkobe. Ne peče in ne draži, je polnega okusa, ki traja. Izjemen rum, ki se z močjo arom in okusov približuje najmočnejšim vrstam ruma.

Ime po piratu, ki je postal lord

Najbolj poznana svetovna znamka ruma na svetu je Captain Morgan, in tudi ta je povezana z Angleži, saj ima ime po angleškem lordu, ki je v 17. stol. gusaril v Karibskem morju. Henry Morgan je ropal predvsem Špance, zato so mu doma dodelili lordski naziv in mu dovolili, da se je imenoval za guvernerja Jamajke. Umrl pa ni zaradi gusarskih bitk na morju, ampak zaradi ciroze jeter. V več različicah rum te znamke proizvajajo od leta 1944. Captain Morgan je mešanica rumov Jamajke, Gvajane in Barbadosa. Proizvajajo ga od nežnih 40 odstotkov alkohola do staranega temnega ruma, začinjenega z vanilijo in drugimi začimbami, ter neverjetnimi 70 % alkohola, kot pritiče edini pravi gusarski pijači.

Nekoč cenena pijača

Nekoč rum ni bil prav nič cenjena pijača. Pili so ga le južnoameriški kolonisti, ker druge pijače enostavno niso imeli. Skozi čas so ga izboljšali in začeli izvažati v Evropa, predvsem v Anglijo, Francijo in Španijo. Ko pa so Angleži izpopolnili destilacijo, se je razširil po celem svetu. Kultura pitja ruma je na stari celini še zmeraj nerazvita. Precej pa se uporablja v kulinariki in pri pripravi rumovega lonca, ko v rum vložimo sadje.

Izvor imena

Izvor imena rum je nejasen. Po splošni teoriji naj bi ime prihajalo iz besede rumbullion, kar pomeni »izbruh razburjenja«. Druga teorija je, da ime izhaja od velikih nizozemskih kozarcev imenovanih rummers. Ime je v splošno rabo prišlo maja 1657, ko je vrhovno sodišče Massachusettsa prodajanje močnega likerja, poznanega kot »rumme«, močna voda, vino, brandy, razglasilo za ilegalno.

Izdelava ruma

 1. Priprava drozge – drozgo pripravijo z mešanjem melase ali nasekanega trsa, vode in soka.
 2. Fermentacija – drozga fermentira in se skuha.
 3. Destilacija – ko je drozga skuhana, jo destilirajo.
 4. Skladiščenje – destilat natočijo v lesene sode ali kovinske rezervoarje.
 5. Staranje – s staranjem v lesenih sodih (kar traja pogosto več kot 5 let) rum pridobi temno barvo, a se mu hkrati zmanjša delež alkohola.
 6. Barvanje – za temnejšo barvo lahko dodajo karamelno barvilo, za svetlejšo barvo pa rum prečistijo.

Staranje

Rum se razlikuje od ostalih pijač iz sladkornega trsa zaradi dolgega staranja v lesenih sodih, tako kot viski in gin. Z daljšanjem staranja se izboljša aroma in zmanjša delež nečistoč. Stranski efekt je najprej rumena, nato pa rjava barva. Vendar barva še ne kaže kakovosti ruma. Veliko proizvajalcev barva rum z barvilom iz sladkorja, prav tako pa nekaterim vrstam, ki so starane v sodih s filtracijo, odvzamejo barvo. Skladiščenje v kovinskih rezervoarjih ne povzroči staranja.

Vrhunski rum

Vrhunski rum je kot vrhunsko vino ali konjak, predvsem staran je bogatega okusa, topel in okrogel. Sicer pa so bile alkoholne pijače narejene na osnovi sladkorja poznane že pred odkritjem Amerike. Celo Marco Polo je v svojih zapisih iz dežele, ki ji danes rečemo Iran, pisal o zelo dobrem sladkornem vinu, ne da bi vedel, da je v resnici pil pijačo, ki jo imenujemo rum. Pridelujejo ga v vsaki državi, kjer gojijo sladkorni trs. Menda pa je najboljši kubanski, četudi rum iz preostalih karibskih otokov po kakovosti v ničemer ne zaostaja.

Posebnosti

 • Martinique Rum se stara v sodih, v katerih se je staral Cognac in dobi okus po njem.
 • Jamaica Rum ima zelo močan okus.
 • Češki rum se izdeluje iz sladkorne pese in ima čisto posebne lastnosti.

Svetovne znamke ruma

 • Appleton (Jamajka)
 • Arehucas (Gran Canaria)
 • Bacardi (Portoriko) – največji svetovni proizvajalec
 • Barbancourt (Haiti)
 • Barcelo (Dominikanska republika)
 • Bermudez (Dominikanska republika)
 • Botran (Gvatemala)
 • Brugal (Dominikanska republika)
 • Cacique (Venezuela)
 • Captain Morgan (Jamajka) – drugi največji proizvajalec
 • Coruba (Jamajka)
 • Dillon (Martinique)
 • Domain de Severin (Guadeloupe)
 • El Dorado (Gvajana)
 • Flamboyant (Mauritius)
 • Flor de Cana (Nikaragva)
 • Green Island (Mauritius)
 • Havana Club (Kuba)
 • Bundaberg Rum (Avstralija)
 • Inner Circle (Avstralija)
 • Lemon Hart (Jamajka)
 • Le Mauny (Martinique)
 • Mount Gay (Barbados)
 • Myers’s (Jamajka)
 • Old Oak (Trinidad in Tobago)
 • Old Pascas (Barbados)
 • Pampero (Venezuela)
 • Pujol (Katalonija)
 • Pusser’s (Britanski Deviški otoki) – Znamka s tradicijo: do leta 1970 so mornarji britanske vojne mornarice prejemali dnevni obrok tega ruma.
 • Saint James (Martinique)
 • Santa Teresa (Venezuela)
 • Trois Rivieres (Martinique)
 • Varadero (Kuba)
 • Zacapa (Gvatemala)

Temni, svetli, začinjen, zlat ali premium

Lokal Lobby Lounge v hotelu Marco Polo v Hongkongu se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je za njegovo točilno mizo mogoče naročiti kar 102 vrsti ruma, kar je največ na svetu. John Girard, lastnik kluba in tudi sam ljubitelj te žgane pijače, želi pri ljudeh spodbuditi spoštovanje in navdušenje nad to najboljšo pijačo na svetu. Najdražji med ponujenimi je 25 let star El Dorado Rum, poznan tudi kot »tekoče zlato Gvajane«.

 

Podobne teme:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close