50. BOOT Dϋsseldorf 2019

Piše: Mitja Zupančič, foto: arhiv eMORJE.com

Podatki največjega svetovnega navtičnega sejma na kopnem so impresivni. Devetdnevnega dogodka, ki ga je organizator pripravil na kar 220.000 m², se je udeležilo skoraj 2000 razstavljavcev iz 73 držav sveta, ki so se predstavili skoraj 250.000 obiskovalcem sejma iz 100 držav sveta. Rezultati so presenetili celo direktorja sejma, Wernerja Mathiasa Dorenscheidta, ki je glede na preteklo leto sicer pričakoval ponovno rast, a je bil z doseženim resnično impresioniran.

50. BOOT Dϋsseldorf

Stalen razvoj sejma, ki ponuja v razstavnih halah zaokrožene vsebine, in dobra medijska pokritost sta temeljni razlog za uspeh. Svoje naredi seveda tudi tradicija, uveljavljenost blagovne znamke BOOT, že skoraj pregovorna nemška natančnost in pripadnost morju, odlične letalske povezave Dϋsseldorfa z drugimi letališči, organizacija, in ne nazadnje tudi brezplačen javni prevoz v času sejma za vse imetnike sejemskih vstopnic.

 

Številne delavnice in predavanja so privabila množice obiskovalcev.

 

Hala 3 je rezervirana za potapljače

Vsaj tri dni sejma je nujno, če se želi človek zvedavo dotakniti vseh ponujenih vsebin v 17-ih sejemskih dvoranah, zato pojdimo po vrsti. Hala 3 je vselej vozlišče ljudi, ki jih zanima svet pod morsko gladino. Predstavljajo se svetovne potapljaške destinacije in klubi, ki organizirajo potope. Seveda ne manjka niti vse mogoče potapljaške opreme pa tudi fotografske za podvodno fotografijo. Z Jadrana so se samostojno predstavljali kolegi z Visa. Obiskovalci sejma se lahko celo preizkusijo v potapljanju s potopom v bazen.

 

Potop v bazen je bil omogočen vsakomur, ki si je drznil obleči neoprensko obleko.

 

Hali 4 in 5 sta polni motornih čolnov za šport in rekreacijo

Četrta in peta hala sta namenjeni motornim barkam za šport in rekreacijo. V njih mrgoli ponudbe, ki je posebej med nemškimi navitki zelo priljubljena. Po večini gre seveda za manjše gliserje in plovila za prosti čas, šport in rekreacijo priznanih evropskih in ameriških proizvajalcev, pa tudi bivalna v nižjem in srednjem cenovnem razredu. Po kakovosti prednjačijo severnjaki, ki pa imajo nekoliko specifična plovila, ukrojena za severnjaške klimatske pogoje. Baylinerji, Sea Rayi, Boston Whalerji so stalnica, med njimi model montauk 170, legenda med odprtimi ribiškimi čolni, s polstoletno tradicijo še vedno očara, tudi z visoko ceno (čez 50.000 EUR) in svojo prodajno uspešnostjo. Vtis obilja vsako leto pa tudi letos puščata francoska Janneau in največji koncern Beneteau. Slednji je pripravil zares odličen sejemski nastop, in v tem segmentu ponudil vso svojo raznovrstno paleto modelov, od flyerjev do modelov barracuda za tiste, ki ljubijo ribolov, preko antaresa, grand turisma, do swift trawlerjev – že skoraj legendarnih modelov za razvajanje v udobni plovbi in bivanju na plovilu. Finci seveda izstopajo z atraktivnimi modeli Axopar in zanesljivimi plovili Targa, ki jih imenujejo tudi morski 4 x 4. Nasploh je skandinavska ponudba močna, letos smo pogrešali španske čolne, segment poljskih plovil pa je v tem razredu stalen in cenovno konkurenčen.

 

Vodni skuter SEADOO FISH PRO je namenjen za ribolov.

 

Super jahte v hali 6

Novejša hala 6 je namenjena super jahtam. Skupina Feretti Group (Feretti Yachts, Pershing, Itama, Riva, Mochi Craft, CRN super Yacht, Custom line), Galeon, San Lorenzo, Princess, Monte Carlo, Sunsekker Yachts, Azimut itd. je le del ponujenega prestiža od 50- do 100-čeveljskih jaht. Prav smo zapisali in opazili, da je bila največja razstavljena super jahta dolga 88 čevljev (26,75 m). Ta segment se razvija nekoliko konservativno, pravi boom pa doživljajo mega jahte (nad 100 čevljev), kar je bilo statistično prikazano tudi na nedavnem simpoziju ladijskih arhitektov in designerjev na Super jaht simpoziju v italijanskem mondenem smučarskem središču Madonna di Campiglio.

 

Steller Yacht je v svoji kategoriji letošnji prejemnik prestižne nagrade Motorno plovilo leta 2019.

 

Specialna oprema za velike jahte v pravljični sedmici

Razstavni prostor 7a prinaša specialno opremo za velike jahte, tudi notranjo, in logistiko prevozov po svetovnih oceanih. Skratka, prestiž za bogate in super uspešne. Vsi drugi pa se lahko s pridom ozaljšamo v številčno isti hali, brez oznake a, kjer se lahko sprostimo med ponujeno umetnostjo z dotikom morja in ladijskimi modeli tradicionalnih plovil, posebej atraktivne pa so makete čolnov Riva.

 

Trgi spet rastejo, še najbolj v svetu mega jaht, glavno tržišče pa ostaja ameriško.

 

Vsakovrstna navtična oprema

Motorni čolni za šport in rekreacijo so res množično zastopani, saj jih najdemo še v prostorih 9 in 10. Hala 11 pa prinaša vsakovrstno opremo, od zunajkrmnih motorjev do vgradnih, seabobov, jattov, skuterjev, napihljivih čolnov, sidrnih sistemov, prikolic, skratka, vse mogoče opreme, ki je ponujena v navtiki. Nas se je še najbolj dotaknil model hitrega skuterja, ki je namenjen za ribarjenje. Pa tudi študijski model delovanja visoko zmogljivega in tehnološko izpolnjenega motorja Yamaha 425 V8 (5,5 l) se nam je zdel veličasten in poučen ter tehnološko vrhunsko razvit.

 

Prerez motorja Yamaha 425 V8 (5,5 l).

 

Adrenalinski športi so v »trendu«

Hala 8a se dotika severnega vhoda in pripada t. i. »trend« športom. The Waves, jahanje na valovih s protitokom kar v sejemski hali, pa surfanje in kite surfanje, kolesarjenje na vodi, suparska oprema, vse to pa pod budnim očesom Robbyja Naisha, ameriškega surferja in večkratnega svetovnega prvaka v windsurfu in kitesurfu. Adrenalin in bučno ozračje, pa tudi vonj po kloru, so bili v zraku.

 

Adrenalinska ponudba je brezmejna.

 

Moda je pomemben del navtičnega vsakdana

Dvanajsta hala je vselej namenjena osebni opremi in navtični modi. Številke XS in XXL pa tiste, ki jih je največ ostalo in jih vse mogoče blagovne znamke ponujajo po posebnih cenah: Gill, Harken, Musto, TBS, Henry Lloyd, Helly Hansen, Nautica, MarinePool itd. Seznanili smo se tudi s ponudbo rešilnih jopičev za štirinožne prijatelje švedskega proizvajalca Baltic. Res so kakovostni in dogovorili smo se tudi za test. Toplicht pa je osrednji ponudnik vse mogoče opreme za klasična in tradicionalna plovila. Njegova ponudba je zbrana na kar 498 straneh in zares celovita.

 

Klasična plovila v svetu predstavljajo ugled in prestiž.

 

Hrvaška se predstavi, Slovenija ostaja doma

Hali 13 in 14 sta namenjeni ribištvu, kajakaštvu, čarterski ponudbi in ponudbi marin. Na tem mestu moramo izpostaviti celoviti nastop sosednje Hrvaške, ki je bil zares dober in odmeven. Centralni nacionalni razstavni prostor so dopolnjevali njegovi sejemski sateliti: ACI d. d., Marina Punat, Baotič marina, Marina Frapa, blizu njih pa tudi Marina in hotel Nautica iz Novega grada in Mitan marina (Novi Vinodolski). Žal smo Slovenci spet izostali. Opažena pa je bila tudi grška in turška ponudba, francoska, italijanska, pa pot okoli sveta, za katero je treba odšteti okoli 20.000 EUR, odvisno od namestitve v kabini. A tudi brez foruma klasičnih bark ne gre.

 

Agresivni hrvaški navtično-turistični nastop že žanje uspehe, Slovenci smo spet ostali doma.

 

Svet pod jadri se vrti drugače

Petnajsta in šestnajsta hala sta tradicionalno jadralni. Opaziti je, da trg jadrnic raste najbolj počasi. Slovenski Seascape je prodal svoje znanje in modeli predstavljajo novo linijo First francoskega navtičnega velikana Benetaue. Posredno se je na sejmu predstavil tudi slovenski Ocean tec z novim modelom NMD 34 v razredu IRC Racer for offshore racing, danske X-ice in Elan, ki je inovativno edini postavil jadrnico v vodo in predstavil novo linijo E. Manjkali niso niti Poljaki, ki velika sredstva na nivoju države vlagajo v promocijo poljske ladjedelniške industrije. Praktično ni manjkal nihče od svetovno uveljavljenih blagovnih znamk, zmanjkovalo je prostora, zdi pa se, da se izpeljanke iz osnovnih modelov kar množijo v ponudbi posameznega proizvajalca. Tudi nemška Bavaria se je pobrala nazaj in spet zasedla dobršen del zadnje hale.

 

Slovenski Seascape se je predstavil v novi preobleki Beneteau-jeve linije First.

 

Begunjski Elan je atraktivno predstavil novo linijo E.

 

Odlični slovenski nastopi

Hala 17 velja za prestižnejšo v razredu motornih plovil. Linssen Yachts gradi jeklene barke od 9 do 15 m. Odlične so za bivanje in udobno plovbo po severnih morjih, pa tudi na Jadranu se odlično obnesejo. Na BOOT Dϋsseldorf so praznovali 70 let delovanja, njihova serija plovil Grand Sturdy pa je bila z modelom 40.0 Sedan leta 2018 nagrajena s prestižnim naslovom motorno plovilo leta. Linssnovi so zasedali osrednji prostor hale 17, njihovi sosedje pa dvakrat Slovenci. No, natančneje, slovenski Seafaring Yachts, ki ga vodi Mihael Gregorčič in je s svetovno premiero predstavil novi model Seafaring 34 Sedan, in Greenline Yachts, katerih proizvodnja poteka v Sloveniji. V resnici gre za prodano blagovno znamko bratov Jakopin ruskemu poslovnežu Vladimirju Zinchenku, ki pa se zelo dobro počuti na svojem domu v slovenski Istri.

 

Seafaring Yachts – svetovna premiera Seafaring 34S.

 

Greenline Yachts je edini proizvajalec, ki vse svoje modele ponuja tudi s hibridnim in popolnoma električnim pogonom.

 

Znan je datum prihodnjega sejma BOOT Dϋsseldorf

Katamaranov in drugih športnih večtrupcev se niti dotaknili nismo, kakor tudi ne številnih delavnic in posvetov ter predavanj, pa obiskov morjeplovcev, ki so številnim poslušalcem razlagali svoje morske dogodivščine. Mi se bomo še vrnili na BOOT, vsem nam pa ostane, da ta sejem vsaj enkrat doživimo. Prihodnje leto bo spet navtično slavje, datum pa je tudi že znan. Vse poti bodo od 18. do 26. januarja 2020 spet vodile v nemški Dϋsseldorf.

 

51. BOOT Dϋsseldorf že vabi!

Podobne teme:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close